Ekologia to nie jeden z wielu sposobów na życie. Ekologia to życie. To gwarancja, że nasz organizm otrzymuje wyłącznie to czego potrzebuje, a nie jednocześnie to, co go niszczy. Już na etapie produkcji do roślin dostają się :
- antybiotyki
- metale ciężkie
- dioksyny
- hormony
W czasie przetwarzania dodawane są : - barwniki ( grupa E100 )
- konserwanty ( grupa E200 )
- przeciwutleniacze ( grupa E300 )
- emulgatory ( grupa 400 )
- wzmacniacze smaku ( grupa 600 )
- preparaty zastępujące cukier ( E951, E954 )
Ekologiczna żywność nie zawiera żadnego z powyższych składników. Jest całkowicie wolna od związków niszczących żywe organizmy. Potwierdza to certyfikat EKO.
Produkty ekologiczne jednak się różnią. Chociażby smakiem. Niektóre z nich zawierają też więcej witamin, na przykład tej, która buduje naszą odporność, czyli witaminy C. Rokitnik syberyjski ma jej wyjątkowo dużo. Ktoś powie, że witaminę C znajdzie w tabletkach. Tyle tylko, że sztuczne witaminy nigdy nie zastąpią naturalnych. To nie to samo. Poza tym sztuczne witaminy są podawane w substancji pomocniczej, nie zawsze obojętnej dla organizmu.